Helsefremmende aktivitet for seniorer

Fakta-kilde: helsenorge.no

Hvor aktiv bør du være

Kroppen har omtrent like god effekt av trening og fysisk aktivitet gjennom hele livet. Forskning viser at aktive eldre i gjennomsnitt får tre år med bedre livskvalitet enn eldre med en inaktiv livsstil.

Anbefalingene er de samme for eldre som for voksne ellers. Man bør være i moderat fysisk aktivitet i minst 150 minutter hver uke. Med høy intensitet kan man få tilstrekkelig dose på halve tiden, 75 minutter i uka. Man kan også kombinere moderat og høy intensitet.

I tillegg bør eldre personer som er ustø eller har vanskelig for å gå gjøre balanseøvelser og styrketrening tre eller flere dager i uken for å styrke balansen og forhindre fall. Har du nedsatt funksjonsnivå eller sviktende helse, bør du være så aktiv som du kan.

Tiden i ro bør reduseres, lange perioder i ro bør stykkes opp med korte avbrekk med lett aktivitet.

 Fysisk aktivitet vil blant annet bidra til at:

 • du får bedre humør
 • du får færre fall og brudd
 • du får mindre risiko for diabetes type 2
 • du får mindre risiko for tykktarm- og brystkreft
 • du får bedre hukommelse og andre kognitive funksjoner
 • du blir i stand til å oppleve mer og være sosial lenger

 

Anbefalinger

Voksne over 65 år bør være fysisk aktive i minst 150 minutter hver uke. Aktiviteten bør gjøre deg lett andpusten. Er aktiviteten av høy intensitet, som får deg å puste mye mer enn vanlig, holder det med minst 75 minutter hver uke. Anbefalingene kan også oppfylles med en kombinasjon, for eksempel 100 minutter moderat og 25 minutter med høy intensitet.

 • Økt dose, inntil det dobbelte av anbefalingen ovenfor, gir økt helsegevinst.
 • Aktiviteten kan deles opp i økter av minst 10 minutters varighet.
 • Minst to ganger i uka bør man utføre aktiviteter som styrker musklene.
 • De som er ustø eller har nedsatt mobilitet bør gjøre balanseøvelser og styrketrening tre eller flere dager i uken for å styrke balansen og forhindre fall.
 • Tiden i ro bør reduseres, lange perioder i ro bør stykkes opp med avbrekk med lett aktivitet.

 

Hvordan være aktiv?

Ved å trene regelmessig og riktig vil man fort kunne øke muskelstyrken spesielt i de store muskelgruppene, som: bein, hofter, mage, rygg, bryst, skuldre og armer.

Gode aktiviteter for seniorer er: gåturer, skiturer, sykling, dans og styrkeøvelser.

 

 

Fasiliteter.

Vårt moderne innendørsanlegg med flerbrukshall, fotballhall, aktivitetssal, treningssenter, møterom og sosiale rom står til disposisjon på dagtid. Ute har vi kilometervis med turstier og skiløyper og lys-løype, utendørs treningsapparater. I tillegg er det ute en kunstgressbane, og 2 gressbaner.

 

Aktiviteter.

På og ved vårt anlegg kan man drive med et utall idretter med forskjellig vanskelighetsgrad og selvsagt variable krav til fysikk: turer på flatmark og i terrenget, ski, håndball, volleyball, dans, badminton, trampoline, innebandy, bowls, bordtennis, friidrett, styrketrening, aerobics, basistrening, spinning, tredemøller og rulleskimølle, fotball og frisbee osv.

 

Sosial møteplass.

Vind ILs målsetting med dette er også å skape en sosial møteplass med fokus på bevegelse og folkehelse. Mange eldre opplever dessverre ensomhet og utenforskap, ofte pga. at man er lite mobile.

I tillegg til aktivitet serveres det kaffe, vann, frukt og noe å bite i som kan ledsage den gode praten.

Copy link
Powered by Social Snap